Sprawdź mój patent na miękkie pierniczki. Przyda się przed świętami Bożego Narodzenia

Dodano:
Pierniczki Źródło: Vimed / freepik/ autor: azerbaijan_stockers
Jeśli nie macie jeszcze zbyt dużego doświadczenia w pieczeniu pierniczków i wyszły one twarde jak kamień – możecie jeszcze je uratować. Zobaczcie, jak to zrobić.

Pierniczki to jeden z najpyszniejszych wypieków. Ich wyjątkowy, korzenny smak sprawia, że są nieodłącznym elementem świątecznych smakołyków. Dzieci uwielbiają ich słodki aromat i urocze kształty. Ale pierniczki to nie tylko słodka przekąska dla najmłodszych. Doskonale komponują się również z gorącą kawą, tworząc idealne połączenie na długie, zimowe wieczory. W czasie świąt Bożego Narodzenia dla wielu z nas to obowiązkowy przysmak, ale pierniczkami możemy zajadać się też znacznie wcześniej. Ważne jest jednak, by były odpowiednio miękkie.

Skuteczny patent na twarde pierniczki

Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby pierniczków. Dobrym sposobem na to, żeby pierniczki zmiękły jest zamknięcie ich w szczelnym pojemniku razem z kromką chleba. Co kilka dni musicie ją wymieniać, a po jakimś czasie pierniczki zrobią się miękkie – musicie uzbroić się w cierpliwość, ale do świąt Bożego Narodzenia na pewno zdążycie. Jeżeli jednak zagapicie się z pieczeniem i czasu do świąt pozostanie mało – włóżcie do woreczka z pierniczkami po prostu więcej chleba. Zamiast pieczywa możecie użyć też kawałka jabłka lub pomarańczy, jednak pamiętajcie, żeby nie zostawiać owoców zbyt długo (wymieniajcie je co kilka godzin).

Jak to się dzieje, że ten trik działa? Pierniczki wchłaniają wilgoć z owoców lub chleba, a przez stają się bardziej miękkie, czyli dokładnie takie, jak być powinny. Jeśli jesteście bardzo niecierpliwi – możecie włożyć na chwilę pierniczki do mikrofali, ten trik również sprawi, że zmiękną.

Jak przechowywać pierniczki, żeby były miękkie?

Żeby pierniczki nie były twarde, przede wszystkim należy je odpowiednio przechowywać. Wybierzcie szczelnie zamykane pojemniki, takie jak metalowe puszki, szklane słoiki lub ceramiczne pojemniki z dopasowanymi pokrywkami. To ograniczy dostęp powietrza do pierniczków i zapobiegnie ich wysychaniu, ale także utracie aromatu (który przecież jest kluczowy w tym właśnie wypieku). Dobrze przechowywane pierniczki mogą wytrzymać nawet kilka miesięcy, a wy będziecie mogli długo wtedy cieszyć się ich wspaniałym smakiem.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...